Inici > Brigades > Cuba

Brigada Dolores Ibárruri. Cuba

 

La Brigada Dolores Ibarruri, és la brigada catalana de Solidaritat amb Cuba adscrita al Moviment de Brigadistes, un espai obert a totes aquelles persones que entenguin la solidaritat com a forma de vida, que la identifiquin amb la lluita pel què és just i la prenguin com a eina de transformació social i compromís amb la lluita d'altres pobles, que també és la nostra.

Des de que el 1959 triomfà  la Revolució, Cuba ha esdevingut un exemple per als països del Sud, un punt de referència per a tot el món. Tot i un ferri bloqueig per part d’Estats Units que afecta tots els àmbits de la economia del país i una brutal recessió posterior a la caiguda de la URSS el 100% de la població te accés a la sanitat gratuïta i de qualitat, l’alimentació arriba a totes les cases, s’ha eradicat l’analfabetisme i el sistema educatiu dóna cobertura a tots els cubans. Fugint de dades estadístiques i econòmiques, el 50 anys que aquest any compleix la Revolució Cubana no fan més que consolidar Cuba com un símbol antiimperialista i una prova de que existeix una alternativa al sistema capitalista que tot sovint se’ns ven com a inevitable.

La solidaritat és una relació recíproca; els brigadistes donen i al mateix temps reben; ensenyen, però sobre tot aprenen i comproven la realitat cubana de primera mà, fugint de tòpics i informacions de segona mà.

Les Brigades realitzen projectes de cooperació concrets, plantejats des d'una doble perspectiva; per la nostra contrapart en funció de les seves necessitats, la UJC (la Unión de Jóvenes Comunistas) i la FEU (Federación Estudiantes universitarios), en coherència amb els nostres objectius i possibilitats.

Cada brigada escull mitjançant el debat col·lectiu, com aplicar el projecte i consta de dos eixos de feina, a més de l’estança en si a Cuba:

  • Treball prèvi: Recollida de material i fons per a la financiació de projectes concrets, formació dels brigadistes.

 

  • Treball posterior: Informar, sensibilitzar i conscienciar als i les joves sobre la realitat cubana mitjançant xerrades, debats, discussions, formació, fomentar el debat.


L’activitat a Cuba es divideix en dos etapes: la primera, a l’Havana on es realitzaran trobades i entrevistes amb organitzacions socials, populars i polítiques; i la segona és la col·laboració a una de les provincies amb joves cubans i de paisos de tot el món.

Bloc de la brigada: http://brigadacuba.movimentdebrigadistes.org/

Cercador
Facebook